Συχνές ερωτήσεις

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τουλάχιστο 10-12 ώρες νηστεία από τροφή (και χυμούς, καφέ, μαστίχες, καραμέλες), πριν την αιμοληψία. Καλό είναι να υπάρχει αποχή από αλκοόλ 2- 3 ημέρες. Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10’ και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30’ . Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.

Κάποια φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης. Τέτοια φάρμακα είναι:
  • Αγχολυτικά – υπνωτικά
  • Σαλικυλικά (Ασπιρίνη – Salospir)
  • Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL-χοληστερόλης)
  • Αντιυπερτασικά – διουρητικά
  • To αντιεπιληπτικό φάρμακο Epanutin Θυρεοειδικά Σιδήρου (3 μέρες διακοπή)
  • Συνιστάται η επικοινωνία με τον γιατρό σας.
Κατά την έμμηνο ρύση επιρρεάζονται τα επίπεδα σιδήρου. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου στη φάση αυτή, καθώς γενικότερα της χαμηλής τιμής σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος.
Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων

Γενική αίματος, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια.

HDL, LDL, SGOT, SGPT, GT, Γενική ούρων, ALP, σίδηρος, φεριττίνη, βιταμήνη Β12, φολικό οξύ, Ca, Na, Βιταμίνη D, PSH, γGT, CDH, SPK, Λευκώματα ολικά, CRP, αλβουμίνη.

άνδρες > 40 ετών: PSA

Η γενική ούρων καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι, συλλέγουμε ποσότητα από τη μέση της ούρησης σε ουροσυλλέκτη. 10-15 ml είναι αρκετά. Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Η τοποθέτηση στο ψυγείο (4° C) είναι απαραίτητη αν καθυστερήσει η μεταφορά.
Η αιμοληψία για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ζάχαρο κλπ) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες, ώστε να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας όπως π.χ. ο σίδηρος. Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν στο ωράριο αιμοληψιών του εργαστηρίου.
Οι αιμοληψία για τις πιο συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγκλυκερίδια, κλπ) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες με τον εξεταζόμενο νηστικό τουλάχιστον για 6 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρρεάζονται από την ώρα της ημέρας όπως π.χ. το ζάχαρο, η κορτιζόλη. Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν και το απόγευμα.

Τα αποτελέσματα μπορούν να αποσταλούν με e-mail.

×