Η μελέτη των ορμονών αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία στην υγεία. Οι ορμόνες είναι χημικές ενώσεις, οι οποίες παράγονται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στο θυρεοειδή αδένα και μέσω του αίματος μεταφέρονται σε άλλα όργανα ή ιστούς που είναι μακρυά, όπου και επιδρούν.
Οι ορμονολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα (βασικές εξετάσεις FΤ3, FΤ4, FTSH) (που συχνά παρουσιάζει συμπτώματα όπως η τριχοφυΐα), του σακχαρώδους διαβήτη, των διαταραχών ανάπτυξης, της οστεοπόρωσης, διάφορων παθήσεων των επινεφριδίων και προβλημάτων της αναπαραγωγής αλλά και της περιόδου της εμμηνόπαυσης.
Οι πιο πολλές ορμόνες παράγονται από ειδικούς αδένες που υπάρχουν στο σώμα και ονομάζονται ενδοκρινείς αδένες. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες μιας ορμόνης μέσα στο αίμα, τόσο πιο δραστήριες γίνονται και οι λειτουργίες που ελέγχονται από την ορμόνη αυτή. Το νευρικό σύστημα μαζί με τις ορμόνες είναι υπεύθυνα και ρυθμίζουν τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η απουσία ή παρουσία των ορμονών έχει άμεση επίδραση στο μεταβολισμό, την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπινου σώματος και τη συμπεριφορά του ατόμου.
Το νευρικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την ταχύτητα ρύθμισης, ενώ οι ενδοκρινείς αδένες είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση των αλλαγών που απαιτούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Η έκκριση των ορμονών ρυθμίζεται από αρνητικούς, αλλά και από θετικούς μηχανισμούς ανατροφοδότησης.